Versie: 2020-06-02
Introductie
In deze werkinstructie leer je de basisvaardigheden die nodig zijn voor het maken van een eenvoudige onlinevideo, bijvoorbeeld voor een vlog, een nieuwsitem of een videoclip. Een onmisbare vaardigheid voor iedereen in de creatieve sector.
Het maken van een onlinevideo bestaat voor 50% uit creativiteit (inspiratie) en voor 50% uit technische vaardigheden (transpiratie). In deze werkinstructie hebben we vooral aandacht voor dat laatste. Want creatief ben je waarschijnlijk al, anders had je immers niet voor deze sector gekozen .
Misschien heb je hier al ervaring mee. Perfect, goed bezig! In dat geval hoop ik dat deze werkinstructie ook iets bevat waar je toch van kunt leren. En de enthousiaste cineast verwijs ik graag naar het aanvullende materiaal [1] een het eind van deze werkinstructie.
Voor het maken van een onlinevideo doorloop je typisch vier stappen:
- Een goede voorbereiding is het halve werk.
- Opnames maken
- Monteren
- Online zetten
Deze vier stappen worden in de volgende blokken verder uitgewerkt.
Woordje vooraf
Werk- en leerstijlen verschillen per persoon; er zijn doeners en er zijn denkers. Doeners proberen eerst iets uit en leren daarvan. Denkers zetten liever eerst iets op papier voordat ze het gaan uitproberen. Beiden leren en verbeteren gaandeweg. Na de eerste stap worden doeners eventjes denkers en denkers eventjes doeners. Er is dus niets mis met je voorkeurstijl. En in een goed team komen beide werkstijlen voor. Dat gaat prima, mits je maar samenwerkt en elkaar de ruimte gunt; geen tegenpolen maar juist aanvullend zijn.
Mijn voorkeursstijl is vooral die van een denker, vandaar dat deze werkinstructie is zoals ie is. Tip voor de doeners; blader deze werkinstructie alvast een keer door en gebruik het vooral als naslagwerk nadat je je eerste poging gedaan hebt.
Een goede voorbereiding is het halve werk.
Bij het maken van een onlinevideo komen een groot aantal dingen kijken. Om het behapbaar te maken kun je het traject het best opdelen in overzichtelijke delen en kun je die het beste stapsgewijs aanpakken. Stel jezelf allereerst de volgende vragen:
- Wat is het onderwerp, waar gaat de video over?
- Voor wie ga je die video maken, wat is je doelgroep?
- Wat is de kernboodschap, wat wil je overbrengen?
De antwoorden hierop bepalen in hoge mate de stijl en de sfeer van de video. Ook vormen ze de basis voor de storyline. Want elke goede video vertelt eigenlijk een klein verhaaltje; met een kop, een midden en een staart.
Denk vervolgens eens na hoe je de storyline in beeld wilt gaan brengen. Als een aspirant videomaker kun je veel leren van bestaande video’s. Laat je inspireren, let bijvoorbeeld op:
- Hoe ziet de draailocatie/het decor (= mis-en-scene) eruit en hoe draagt die bij aan de sfeer van de video?
- Welke karakters spelen een hoofdrol en wat is de rol van figuranten?
- Welke invloed heeft de kleding op de sfeer?
- Welke bijzondere voorwerpen (= props) worden er gebruikt?
- Hoe wordt er met licht omgegaan; licht/donker, kleur, special effects?
- Hoe wordt alles in beeld gebracht; welk type shots (totaaltjes, close-up, camerabewegingen, etc) worden er gebruikt?
- Wat is het ritme van de videomontage; traag met lange shots, of snel met korte flitsende shots?
Maak vervolgens een storyline en storyboard voor jouw video; een soort van stripverhaal met eenvoudige schetsjes van alle shots en bespreek dat met collega’s. Verbeter waar nodig. Dat storyboard wordt trouwens ook jouw draaiboek bij de opnames.
Opnames
Na een goede voorbereiding is het dan zo ver, de opnamedag. En als het goed is heb je ervoor gezorgd dat alles wat geregeld moet worden ook daadwerkelijk goed geregeld is. Denk aan de locatie, de acteurs, de props, de cameraman, etc. Ook niet onbelangrijk; een runner voor alles wat er op het laatste moment onverhoopt nog geritseld moet worden. Je zit immers in een creatief proces en niet alles valt te voorspellen. En last-but-not-least; de catering, want op een lege maag is het slecht werken en dat zie je in het eindresultaat.
Video
Voor het maken van de beeldopnames maken we in deze werkinstructie gebruik van je smartphone. De smartphone camera’s zijn tegenwoordig van prima kwaliteit en onder ‘normale’ omstandigheden kun je daarmee mooie beeldopnames maken.
Een paar tips:
- Maak je opnames met een ‘liggende’ camera (landscape) en niet ‘rechtop’ (portrait). Portrait is prima voor beeldbellen maar voor onlinevideo’s wil je breedbeeld opnames. Je ogen zitten immers naast elkaar en niet boven elkaar.
- Film niet met tegenlicht want daar kan je camera niet zo goed mee overweg. Je ziet van je acteur dan alleen het silhouet in plaats van het gezicht. En als je om artistieke redenen (bijv. romantiek) toch met tegenlicht wilt filmen, gebruik dan extra licht (of reflectoren) om ook de voorkant van je acteur te belichten.
- Gebruik de ‘regel van derden’ fotografie techniek [6]. Daarmee wordt je beeldcompositie veel interessanter. Voorbeelden; de horizon van een landschap zet je bij voorkeur op 1/3 hoogte, in een close-up opname zet je ogen van een acteur bij voorkeur op 2/3 hoogte en niet in het midden van het beeld. Idem voor het hoofd van de acteur in een totaalshot. En uiteraard zorg je er altijd voor dat de horizon waterpas staat (want anders stroomt het water weg 🙂 ).
- Zet de camera zoveel mogelijk op ooghoogte, dat levert het meest aangename beeld op. Als je de camera te laag zet, dan kijk je te veel in de neusgaten van je acteur. En als je de camera te hoog zet dan kijk je te veel op de kruin.
- Ga bewust om met camerabewegingen (bijv. pan-shots). Een bewegende camera levert een speels beeld op maar met te veel beweging wordt het beeld erg onrustig. Bovendien kan het tijdens de montage lastiger worden om het juiste knipmoment te vinden.
- Maak van elke scene meerdere opnames zodat je achteraf de beste kunt selecteren. Soms zie je pas achteraf of een opname goed genoeg was.
Audio
Met een smartphone kun je ook geluidsopnames maken, en onder ‘normale’ omstandigheden klinken die heel prima. Wat audio-opnametips:
- Onder minder ideale omstandigheden kun je bijv. last hebben van omgevingsgeluiden. Die worden vanwege het omni-gedrag van de smartphone microfoon net zo hard opgenomen als het gewenste stemgeluid van je acteur. Mijd daarom locaties met veel omgevingsgeluid of gebruik een richtmicrofoon [7][8].
- Soms wordt een opname verstoord door onverwachte geluiden, bijvoorbeeld een voorbijrijdende brommer, auto, trein, vliegtuig, etc. Omdat je tijdens het maken van de opnames vaak druk bent met allerlei andere zaken valt dat pas thuis bij het afluisteren op en dan is het te laat. Stel daarom een teamlid aan die juist op dit soort bijgeluiden let en de opname laat overdoen als het achtergrondgeluid te storend was.
- Livemuziek opnemen kan lastig zijn. Je telefoon regelt het opnamevolume van je microfoon namelijk automatisch bij. Door de afwisselende pieken en stiltes (bijv. livemuziek) resulteert vaak dat in een zgn ‘pompend’ geluid. In dat geval kun je beter speciale audio opname apparatuur of apps [9][10] gebruiken, waarbij je het opname niveau handmatig kunt instellen.
- Beluister de audio ook tijdens de opname al met een koptelefoon, dan vallen eventuele geluidsproblemen het beste op. Beter tijdens de opname ontdekt dan achteraf thuis, want dan kun je er meestal niets meer aan doen.
Montage
Tijdens de montage komt alles samen. De meest bruikbare opnames worden geselecteerd, waar nodig ingekort, van de juiste video-effecten voorzien, op de juiste volgorde gezet, de juiste beeldovergang gekozen, en eventueel uitgebreid met de nodig titels en aftiteling. Vaak kunnen daar nog losse audiotracks onder gezet worden.
Een veel gebruikt tool hiervoor is Adobe Premiere, maar da’s voor een beginner misschien een te grote stap om mee te beginnen. Vandaar dat Adobe ook lichtere tools heeft uitgebracht; Adobe Premiere Elements [3][5] voor op de computer en Adobe Rush [2][4] voor op de smartphone of tablet.
Met name die laatste heeft een erg lage instapdrempel en is daarom aan te bevelen voor de eenvoudige onlinevideo’s die we in deze werkinstructie nastreven. Het biedt een prima en eenvoudig aan te leren feature set voor het selecteren, bewerken, monteren en publiceren van onlinevideo’s. Voor wie snel aan de gang wil zijn er prima online instructie video’s te vinden [4][5].
Renderen en publiceren
Als de video eenmaal is afgemonteerd hoeft ie alleen nog maar online gezet te worden; dwz renderen en publiceren. Renderen is de eindbewerking die het ruwe bronmateriaal, met al je bewerkingen en videofilters omzet tot een soepel afspeelbare video. Hiervoor moeten de juiste instellingen gebruikt worden. Die zijn in de eerder genoemde tools gelukkig al voorgeprogrammeerd. Het resultaat van renderen is vaak een ‘*.mp4’ of ‘*.mov’ bestand dat alleen nog maar gepubliceerd (geupload) hoeft te worden.
Populaire media voor onlinevideo’s zijn YouTube, Facebook en Instagram. Uiteraard moet je eerst een account aanmaken om hier je video’s te kunnen publiceren. Als je deze accountgegevens invoert in een videomontage tool zoals Adobe Rush dan zal het tool de video automatisch uploaden zodra het renderen succesvol is afgerond.
De laatste stap is nu het wereldkundig maken van je eigen videoproductie en genieten van het resultaat en de reacties erop.
HEEL VEEL PLEZIER MET HET MAKEN VAN JE EERSTE VIDEO!
Aanvullend materiaal
Ref | Titel | Toelichting |
[1] | Handboek films maken | Alles over de techniek van films maken |
[2] | Adobe Rush | Eenvoudige app voor snelle en eenvoudige montage van onlinevideo’s. |
[3] | Adobe Premiere elements | Videomontage pakket voor op de computer, bedoeld voor montage van de wat uitgebreidere onlinevideo’s. |
[4] | All about Adobe Rush in 15 minutes | Web tutorial |
[5] | Learn Adobe Premiere in 30 minutes | Web tutorial |
[6] | Regel van derden | Beeldcompositie |
[7] | Rode microfoons | Goede betaalbare microfoons |
[8] | Røde i-XLR | XLR convertor voor iPhone |
[9] | Røde Rec LE | Audio opname- en bewerkingsapp van Rode |
[10] | Video Geluidskit | Audio opname- en bewerkingsapps van Future Moments (MicSwap, MicSwap Video, VideoMaster) |