Hello world Thingy:91

In 2017 schreef ik al een blog over het kiezen van de juiste technologie voor Uw IoT toepassingen. Inmiddels speelt 4G een steeds belangrijkere rol, al was het maar omdat WiFi buitenshuis (nog steeds) niet beschikbaar is en BLE nog altijd een smart phone als gateway nodig heeft. Met 4G kun je “direct-to-cloud”, wat gebruikersgemak geeft omdat je geen router of smart phone meer hoeft in te stellen.

In toenemende mate komen mooie development kits beschikbaar om snel met 4G-IoT aan de slag te kunnen. Onlangs leerde ik de Nordic Thingy:91 kennen, een ‘multi-sensor cellular IoT prototyping platform’, compleet met een ‘asset tracker’ demo. De tracker zit in een leuk doosje van ca 40x40x15[mm]. Het prototyping platform is gebouwd rondom de nRF9160 4G IoT modem die zowel NB-IOT als LTE-M (en ook GPS) ondersteunt plus een nRF52840 BLE SoC. Uiteraard zijn de 4G antennes netjes ingebouwd en wordt er een iBasis SIM kaart met een databundel van 10MB bijgeleverd. Daarnaast biedt het prototyping platform een aantal handige sensoren; twee accelerometers, een barometer, een luchtvochtigheidsensor en een temperatuursensor. Zie hieronder voor een volledig blok diagram, technische informatie is te vinden in het Nordic infocentrum.

Na het doorlopen van een helder uitgelegde ‘getting started’ procedure waarin de SIM kaart geactiveerd en de IMEI code van de tracker in de Nordic Cloud geregistreerd wordt, stuurt de tracker meetdata naar de cloud die op de portal netjes gevisualiseerd wordt.

De volgende stap is om een eigen ioT applicatie ontwikkelen. Een kind kan de was doen. Wordt vervolgd.

.