Basisvaardigheden online videos maken

In deze werkinstructie leer je de basisvaardigheden die nodig zijn voor het maken van een eenvoudige onlinevideo, bijvoorbeeld voor een vlog, een nieuwsitem of een videoclip. Een onmisbare vaardigheid voor iedereen in de creatieve sector.

Het maken van een onlinevideo bestaat voor 50% uit creativiteit (inspiratie) en voor 50% uit technische vaardigheden (transpiratie). In deze werkinstructie hebben we vooral aandacht voor dat laatste. Want creatief ben je waarschijnlijk al, anders had je immers niet voor deze sector gekozen.

Misschien heb je hier al ervaring mee. Perfect, goed bezig! In dat geval hoop ik dat deze werkinstructie ook iets bevat waar je toch van kunt leren. En de enthousiaste cineast verwijs ik graag naar het aanvullende materiaal [1] een het eind van deze werkinstructie.

Voor het maken van een onlinevideo doorloop je typisch vier stappen:

 • Een goede voorbereiding is het halve werk.
 • Opnames maken
 • Monteren
 • Online zetten

Deze vier stappen worden in de volgende blokken verder uitgewerkt.

Woordje vooraf

Werk- en leerstijlen verschillen per persoon; er zijn doeners en er zijn denkers. Doeners proberen eerst iets uit en leren daarvan. Denkers zetten liever eerst iets op papier voordat ze het gaan uitproberen. Beiden leren en verbeteren gaandeweg. Na de eerste stap worden doeners eventjes denkers en denkers eventjes doeners. Er is dus niets mis met je voorkeurstijl. En in een goed team komen beide werkstijlen voor. Dat gaat prima, mits je maar samenwerkt en elkaar de ruimte gunt; geen tegenpolen maar juist aanvullend zijn.

Mijn voorkeursstijl is vooral die van een denker, vandaar dat deze werkinstructie is zoals ie is. Tip voor de doeners; blader deze werkinstructie alvast een keer door en gebruik het vooral als naslagwerk nadat je je eerste poging gedaan hebt.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Bij het maken van een onlinevideo komen een groot aantal dingen kijken. Om het behapbaar te maken kun je het traject het best opdelen in overzichtelijke delen en kun je die het beste stapsgewijs aanpakken. Stel jezelf allereerst de volgende vragen:

 • Wat is het onderwerp, waar gaat de video over?
 • Voor wie ga je die video maken, wat is je doelgroep?
 • Wat is de kernboodschap, wat wil je overbrengen?

De antwoorden hierop bepalen in hoge mate de stijl en de sfeer van de video. Ook vormen ze de basis voor de storyline. Want elke goede video vertelt eigenlijk een klein verhaaltje; met een kop, een midden en een staart.

Denk vervolgens eens na hoe je de storyline in beeld wilt gaan brengen. Als een aspirant videomaker kun je veel leren van bestaande video’s. Laat je inspireren, let bijvoorbeeld op:

 • Hoe ziet de draailocatie/het decor (= mis-en-scene) eruit en hoe draagt die bij aan de sfeer van de video?
 • Welke karakters spelen een hoofdrol en wat is de rol van figuranten?
 • Welke invloed heeft de kleding op de sfeer?
 • Welke bijzondere voorwerpen (= props) worden er gebruikt?
 • Hoe wordt er met licht omgegaan; licht/donker, kleur, special effects?
 • Hoe wordt alles in beeld gebracht; welk type shots (totaaltjes, close-up, camerabewegingen, etc) worden er gebruikt?
 • Wat is het ritme van de videomontage; traag met lange shots, of snel met korte flitsende shots?

Maak vervolgens een storyline en storyboard voor jouw video; een soort van stripverhaal met eenvoudige schetsjes van alle shots en bespreek dat met collega’s. Verbeter waar nodig. Dat storyboard wordt trouwens ook jouw draaiboek bij de opnames.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Bij het maken van een onlinevideo komen een groot aantal dingen kijken. Om het behapbaar te maken kun je het traject het best opdelen in overzichtelijke delen en kun je die het beste stapsgewijs aanpakken. Stel jezelf allereerst de volgende vragen:

 • Wat is het onderwerp, waar gaat de video over?
 • Voor wie ga je die video maken, wat is je doelgroep?
 • Wat is de kernboodschap, wat wil je overbrengen?

De antwoorden hierop bepalen in hoge mate de stijl en de sfeer van de video. Ook vormen ze de basis voor de storyline. Want elke goede video vertelt eigenlijk een klein verhaaltje; met een kop, een midden en een staart.

Denk vervolgens eens na hoe je de storyline in beeld wilt gaan brengen. Als een aspirant videomaker kun je veel leren van bestaande video’s. Laat je inspireren, let bijvoorbeeld op:

 • Hoe ziet de draailocatie/het decor (= mis-en-scene) eruit en hoe draagt die bij aan de sfeer van de video?
 • Welke karakters spelen een hoofdrol en wat is de rol van figuranten?
 • Welke invloed heeft de kleding op de sfeer?
 • Welke bijzondere voorwerpen (= props) worden er gebruikt?
 • Hoe wordt er met licht omgegaan; licht/donker, kleur, special effects?
 • Hoe wordt alles in beeld gebracht; welk type shots (totaaltjes, close-up, camerabewegingen, etc) worden er gebruikt?
 • Wat is het ritme van de videomontage; traag met lange shots, of snel met korte flitsende shots?

Maak vervolgens een storyline en storyboard voor jouw video; een soort van stripverhaal met eenvoudige schetsjes van alle shots en bespreek dat met collega’s. Verbeter waar nodig. Dat storyboard wordt trouwens ook jouw draaiboek bij de opnames.

Montage

Tijdens de montage komt alles samen. De meest bruikbare opnames worden geselecteerd, waar nodig ingekort, van de juiste video-effecten voorzien, op de juiste volgorde gezet, de juiste beeldovergang gekozen, en eventueel uitgebreid met de nodig titels en aftiteling. Vaak kunnen daar nog losse audiotracks onder gezet worden.

Een veel gebruikt tool hiervoor is Adobe Premiere, maar da’s voor een beginner misschien een te grote stap om mee te beginnen. Vandaar dat Adobe ook lichtere tools heeft uitgebracht; Adobe Premiere Elements [3][5] voor op de computer en Adobe Rush [2][4] voor op de smartphone of tablet.

Met name die laatste heeft een erg lage instapdrempel en is daarom aan te bevelen voor de eenvoudige onlinevideo’s die we in deze werkinstructie nastreven. Het biedt een prima en eenvoudig aan te leren feature set voor het selecteren, bewerken, monteren en publiceren van onlinevideo’s. Voor wie snel aan de gang wil zijn er prima online instructie video’s te vinden [4][5].

Renderen en publiceren

Als de video eenmaal is afgemonteerd hoeft ie alleen nog maar online gezet te worden; dwz renderen en publiceren. Renderen is de eindbewerking die het ruwe bronmateriaal, met al je bewerkingen en videofilters omzet tot een soepel afspeelbare video. Hiervoor moeten de juiste instellingen gebruikt worden. Die zijn in de eerder genoemde tools gelukkig al voorgeprogrammeerd. Het resultaat van renderen is vaak een ‘*.mp4’ of ‘*.mov’ bestand dat alleen nog maar gepubliceerd (geupload) hoeft te worden.

Populaire media voor onlinevideo’s zijn YouTube, Facebook en Instagram. Uiteraard moet je eerst een account aanmaken om hier je video’s te kunnen publiceren. Als je deze accountgegevens invoert in een videomontage tool zoals Adobe Rush dan zal het tool de video automatisch uploaden zodra het renderen succesvol is afgerond.

De laatste stap is nu het wereldkundig maken van je eigen videoproductie en genieten van het resultaat en de reacties erop.

HEEL VEEL PLEZIER MET HET MAKEN VAN JE EERSTE VIDEO!

Aanvullend materiaal

RefTitelToelichting
[1]Handboek films makenAlles over de techniek van films maken
[2]Adobe RushEenvoudige app voor snelle en eenvoudige montage van onlinevideo’s.
[3]Adobe Premiere elementsVideomontage pakket voor op de computer, bedoeld voor montage van de wat uitgebreidere onlinevideo’s.
[4]All about Adobe Rush in 15 minutesWeb tutorial
[5]Learn Adobe Premiere in 30 minutesWeb tutorial
[6]Regel van derdenBeeldcompositie
[7]Rode microfoonsGo~ede betaalbare microfoons
[8]Røde i-XLRXLR convertor voor iPhone
[9]Røde Rec LEAudio opname- en bewerkingsapp van Rode
[10]Video GeluidskitAudio opname- en bewerkingsapps van Future Moments (MicSwap, MicSwap Video, VideoMaster)
tabel 1: Aanvullend materiaal