Creatieve Technologie

Creatieve Technologie is, zoals de naam al suggereert, de verbindende schakel tussen de creatieve sector en de technologie sector. Denk daarbij bijvoorbeeld aan interactieve kunstwerken, aan product demonstrators met echte functionaliteit, aan intelligente kleding, etc. En om dat mogelijk te maken is een stukje elektronica en software nodig, en da’s precies het domein van de CT-er.

Voorheen was deze technologie moeilijk en duur. Tegenwoordig is veel open source software en hardware beschikbaar om dergelijke interactieve installaties te kunnen bouwen. Een voorbeeld hiervan is de Arduino, een open source hardware platform gebaseerd op een Atmel microcontroller, net als de vele varianten op Arduino, zoals de Lilypad, de Teensy++. Dit soort van open source platforms worden in de creatieve sector veel gebruikt.

Een Arduino-achtig is niet lastig te programmeren. De standaard ontwikkelomgeving is C. Dit open source tool is gratis te downloaden. Maar voor wie verder wil is het ook prima mogelijk om Arduino te koppelen aan Flash AS3, Processing, Max/MSP, OpenFrameWorks, etc.

Worden de technische uitdagingen met name qua rekenkracht wat groter dan volstaat een Arduino achtig platform niet meer. In dat geval is een stap naar een wat krachtiger platform noodzakelijk. Maar ook hier zijn volop open source platformen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Raspberry Pi of de Arduino Due, met een 96Mhz ARM processor. Beiden draaien onder het Linux OS.