Oranje bokaal

For English translation by Henri Flechner, click here.

Met het EK in aantocht leek het me toepasselijk om daarvoor een leuke Arduino gimmick te ontwikkelen. In een eerdere blog presenteerde ik al een leuke Arduino toepassing waarbij gebruik wordt gemaakt van een LED-pixel-snoer; LED-pixel-pong. Voortbordurend op die kennis is de nieuwe applicatie gebouwd, de “Oranje bokaal“: een glazen bokaal annex vaas om tijdens het aanstaande EK alle vreugdevolle momenten van het Nederlands elftal visueel te kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld zodra ons elftal een spannende aanval inzet, of liever nog; een doelpunt maakt.

De onderliggende techniek van de “Oranje bokaal” is vergelijkbaar met dat van het eerdere LED-pixel-pong. Het systeem bestaat uit een Arduino, een LED-pixel-snoer, een 8 [cm] grote ‘dome’-drukschakelaar en een standaard netadaptor die minimaal 1,5 [A] kan leveren bij 7-9 [V].

    

Het elektrisch schema ziet er dan ook heel eenvoudig uit, zie figuur hieronder. Optioneel is het systeem uitbreidbaar met een Music Instrument (MIDI) shield zodat er naast visuele ook audio-queues gegenereerd kunnen worden. Maar deze shield staat nog in bestelling dus daarover wellicht later meer.

De software is haast net zo eenvoudig, zie flowchart. Normaliter is het systeem in rust en gebeurt er heel weinig; i.e. zo af en toe (om de ~10 sec) wordt een kort (random) lichtpatroon getoond. De achterliggende gedachte is dat dit de nieuwsgierigheid zal opwekken bij het publiek. En zodra de dome-schakelaar ingedrukt wordt, wordt het speciale “Oranje bokaal licht patroon” getoond. Uiteraard in de kleuren rood, wit, blauw en oranje.

Hoewel de software eenvoudig van opzet is omvat het toch nog ruim 500 LoC. Maar doordat de software in laagjes opgebouwd is en omdat het genereren van lichtpatronen middels een RAM buffer gescheiden is van het aansturen van de LED pixelsnoer blijft het geheel overzichtelijk en is de code eenvoudig uitbreidbaar.

De broncode is hier te downloaden.

Tenslotte vind je hieronder een korte video van de werkende “Oranje bokaal“.