De Wattson energieverbruiksmeter van “Do it yourself Kyoto (diykyoto.com)”

Onlangs ontving ik tijdens DevDate een prijs van een gerenomeerd hightech bedrijf vanwege mijn retweet gedrag. De prijs bleek een Wattson energieverbruiksmeter te zijn. Nu heb ik al zoiets, maar da’s nog zo’n traditionele EM3000. Eentje die je in het stopcontact steekt. De Wattson is moderner, heeft een leuk design en bovendien een clipje dat je om een elektriciteitskabel kunt haken waardoor je dus contactloos kunt meten. En daar gaat bij mij als CT-er eerst even een belletje rinkelen. Want de Wattson lijkt veel leuker dan mijn bestaande energieverbruiksmeter, vooral vanwege dat clipje. Maar hoe werkt dat dan? Tijd voor een onderzoekje.

Wattson Energy Meter
Wattson01

De Wattson energieverbruiksmeter kost €139 en bestaat uit verschillende onderdelen. Het onderste voorwerp is de meetclip en wordt om een elektriciteitsdraad geclipt. Het middelste kastje is de meetelectronica waarop de clip is aangesloten. Deze meetelectronica zorgt ervoor dat de ruwe meetinformatie draadloos wordt doorgestuurd naar het ontvangststation; het bovenste kastje. Dit kastje is fraai vormgegeven en fungeert vooral als display waarop het energieverbruik weergegeven wordt. Het display heeft een oplaadbare accu en kan overal in huis geplaatst worden. Eventueel kan het via USB ook met een laptop verbonden worden om de meetdata te verwerken tot bijvoorbeeld grafieken.

De clip en de handleiding doen vermoeden dat de Wattson eenvoudig door een gemiddelde eindgebruiker te installeren is. De clip om het snoer van het apparaat dat je wilt monitoren, batterijen in de zender, accu van het display opladen en je kunt het energieverbruik gaan meten. Plug&play zou je zeggen.

Maar helaas, niets is minder waar. Met een clip om een elektriciteitssnoer van een apparaat heen kun je helemaal geen energieverbruik meten. Enige basiskennis van de wet van Ampère leert dat de magnetische velden van de twee draden (heen- en retourgeleider) in een elektriciteitssnoer elkaar ongeveer opheffen. Ergo, de clip meet netto geen magnetisch veld en het lijkt dus alsof er ook geen elektriciteit verbruikt wordt.

Een verdere bestudering van informatie over de Wattson op het internet leert dat het apparaat daar ook helemaal niet voor bedoeld is, een verkeerde eerste inschatting mijnerzijds. De Wattson blijkt ontwikkeld te zijn om het totale elektriciteitsverbruik van je huis te meten. Het dient daartoe in de meterkast gemonteerd te worden. De clip haak je om een van de fasedraden nabij de officiële kWh meter. In veel gevallen moet daarvoor dan wel nog even de zekeringenkast voor open gemaakt worden (toch iets dat je liever over laat aan een elektriciën). Maar als dat eenmaal gebeurt is heb je de rest inderdaad snel aan de praat.

De bijbehorende “Holmes” software maakt het verder compleet. Zo is eenvoudig inzichtelijk te maken hoeveel elektrische energie er in je huis verbruikt wordt.

Ergo: eigenlijk is de Wattson een voorloper van de slimme meter die we tzt allemaal in onze woning zullen krijgen.